Dette språket

Nynorskskrivende webredaktører må ofte gå noen ekstra runder med seg sjøl når det gjelder språket. Så bestemt man enn er på å værekonsekvent, så kommer man ofte til et punkt hvor det sier stopp. Dette stoppunktet heter Google og byr på noen språklige utfordringer, midt i alle de fortreffelige tjenestene de har. For når det kommer til språk, så er Google ganske streng. Eller dum, eller ignorant eller kanskje bare uvillig?

Det handler om søkeord

Poenget er at for Google så er hvert ord unikt. Fordi de staves ulikt er det stor forskjell på ”heimeside,” ”hjemmeside”; ”webside” og ”nettside”. Selv om alle orda handler om ett og samme produkt, så er hvert ord unikt for Google og vil bare gi treff på nettsider som bruker dette unike ordet.

La oss gå til Google innsikt og prøve:

Vi søker på bruken av orda ”heimeside,” ”hjemmeside”; ”webside” og ”nettside” i løpet av de siste 12 måneder .

Statistikk fra Google insight: Hjemmeside er mest brukt som søkeord. Heimeside er så lite brukt at statistikken ikke måler det.
Statistikk fra Google insight: Hjemmeside er mest brukt som søkeord. Heimeside er så lite brukt at statistikken ikke måler det.

I jobben min lever vi blant anna av å lage hjemmesider for bedrifter og organisasjoner. Det korrekte nøkkelordet for oss ville være ”heimeside”, og det ordet bør gå igjen en del ganger på nettsidene våre slik at folk skal finne dem.

Men som vi ser av bildet her, det er ikke mange som bruker søketermen ”heimeside” i Google. Faktisk så få at Google ikke klarer/bryr seg med å telle dem. ”Hjemmeside”, derimot, er et mer populært ord. Men ”hjemmeside” kan man ikke si på nynorsk, i alle fall ikke hvis man skal føre et korrekt språk.

For oss betyr det at folk som søker på ”hjemmeside” ikke vil finne oss via søkeordet. Vi når ikke fram.

Hva gjør vi da?

Vi kan prøve å påvirke Google slik at den tospråkligheten vi har her i landet kan få leve et smidig og greit liv også innenfor teknologien. Det er nok mange av oss som ville stilt oss til rådighet i ressursgruppa som skulle diskutere saken (den gruppa finnes kanskje allerede, hva vet jeg) .

Men rent praktisk har man ikke tid og lyst til å vente på Google. Da må man kanskje heller synde litt, da? Bruke de ordene som gir best treffsikkerhet i Google, hvis det er det man vil mest. Skrive ”hjemmeside” og ”heimeside” om hverandre og heller tåle å få kjeft fra kritiske røster som vil påpeke, og ha rett i, at språket vårt verken er konsekvent eller godt. Det er faktisk en mulighet, og mange gjør det – bevisst – hver dag.

Det spørs som sagt hva man vil mest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *