Ordliste – vin

Ei salig blanding av norsk og engelsk, og sånn får det lov å være. Dette er mine notater. Det kan finnes andre definisjoner som er like riktige som disse.

  • AOC – Appellation d’Origine Contrôlée, en opphavsrett for vin (men også andre fødevarer) definert til et bestemt område.
  • Body – den overordna følelsen vinen gir i munnen. Body innebærer at strukturelle komponenter, sukker + syre + tanniner + alkohol, jobber sammen. For de fleste viner er det alkoholen som bidrar mest (Winefolly).
  • Canopy – de delene av et vintre som er over bakken, noen ganger også brukt om mikro- og mesoklima
  • Fenologi – vitenskap om den påvirkninga klimaet har på de periodiske endringene hos dyr og planter (snl.no)
  • Fotosyntesen – foregår i bladene på plantene. Planter fanger opp CO2 fra lufta og vann via røttene sine. Ved hjelp av sollys omdannes dette til sukker, som plantene trenger for å vokse seg sterke. Plantene slipper oksygen ut i lufta, og oksygenet trenger folk og dyr for å puste.
  • Graddag – en målenhet som sier noe om temperatur og tid.
  • Hybriddrue – krysninger av undergrupper av Vitis
  • Kontinental klimasone – karakteriseres som områder der det er stor forskjell på gjennomsnittlig høy og lav temperatur og tydelige årgangsvariasjoner
  • Kvalitet –
  • Limestone – eng. kalkstein
  • Makroklima – det store klimaet, måles i kilometer
  • Maritim klimasone – områder nær havet eller store innsjøer, liten variasjon i temperaturene
  • Mesoklima – klimaet i vingården
  • Middelhavsklimasone – varme, tørre og solrike somre, milde og våte vintre
  • Mikroklima – klimaet i plantene
  • New World – i praksis alt utenfor de tradisjonelle vinområdene i Europa og Midt-Østen.
  • Old World – Armenia, Bulgaria, Frankrike, Georgia, Israel, Italia, Kroatia, Kypros, Polen, Portugal, Spania, Tyskland, Østerrike
  • Phylloxera – vinlus
  • Tanniner – garvestoff. Tanniner finnes i skallet, stilken og steinen på drua. Tanniner kan gi en tørr følelse i munnen og på tennene.
  • Terroir – teorien om at druene har en smak og aroma som baserer seg på stedet de vokser. De viktigste komponentene som utgjør terroir er jord, klima, sollys, topografi
  • Topografi – stedsbetegnelse, beskrivelse av terrenget (snl.no)
  • Trellis – for vin er trellis feks påler og streng som holder plantene oppe
  • Veraison – begynnelsen på modninga for drua, drua begynner å skifte farge
  • Vinifikasjon – druedyrking og vinlaging
  • Vinstil – Winefolly opererer med 9 stiler: Musserende, lette hvite, fyldige hvite, aromatiske (søte) hvite, rosé, lette røde, medium røde, fyldige røde, dessertviner. WSET opererer med følgende stiler: Still or sparkling, colour (red, white, rosé), body (light, medium, full), sugar (dry, medium, sweet), aromathic, oak, fortified wines.
  • Vitikultur – vinodling og høsting
  • Vitis vinifera – den vanligste arten av drueplante for vinproduksjon. Det finnes et vell av sorter.
  • Ønologi – læren om vindyrking og vinframstilling