Oransjevin, faktisk

Oransjevin, ja – hva er det egentlig? Vel, hvis du kjører «orange wine» (som det altså heter) gjennom Google Translate, vil den påstå at det er appelsinvin. Men det er det  i k k e! Oransjevin er så mye mer enn det navnet antyder.
Tenk deg en hvitvin laga på  rødvinsmetoden: Man høster de hvite druene, avstilker og knuser bærene (ja, druer er faktisk bær), legger de knuste druene i et gjæringskar og tilsetter gjær. Mens gjæringsprosessen pågår, trekkes farge ut av skallet og tanniner ut av skall og stein. Deretter presses jusen, eller mosten, ut av druene, og ta-dam – oransjevinen står igjen. Teknisk sett er dette altså en hvitvin, men med noen av bestanddelene til en rødvin.
Mange kaller oransjevin for en naturvin, og det kan den også være, men det er ikke et krav. Naturviner er ofte økologisk dyrket, fri for sulfitt og gjæret med villgjær. Det gjelder også for mange oransjeviner, men det er ikke nødvendigvis standarden.
Oransjeviner blir ofte omtalt som sære, spesielle og rare. Jeg innrømmer glatt at jeg ser på det som flotte komplimenter, selv om de kanskje ikke er ment som det.
Det handler nok mest om at vi ikke helt vet hva vi kan forvente. Er det en hvitvin? Nei. Rosé? Absolutt ikke.
Den er seg selv, unik og egenarta.
Hvis du har lyst til å utforske verdenen av oransjevin, men ikke vet hvor du skal begynne, kan jeg anbefale Biokult. De har noen fantastiske oransjeviner som ikke er altfor eksentriske. Hvis du er klar for noe virkelig unikt og spesielt, kan du spørre på Vinmonopolet etter oransjevin fra landet der alt startet (det står øverst på min bucket-liste over land jeg vil besøke) – Georgia. Gjerne en vin laget i kvevri. Og hvis du har noen anbefalinger å dele, så del dem gjerne her!
#oransjevin #orangewines #rødvinsmetoden

Legg igjen en kommentar